Masterclass ‘Vacatures: onderzoek en beleid’

Op woensdag 14 maart 2018 geven wij een masterclass ‘Vacatures: onderzoek en beleid’. De bijeenkomst is voor iedereen die zich bezighoudt met vacature-informatie, zoals onderzoekers, beleidsmedewerkers, medewerkers van uitzendbureaus en online vacaturesites. Na de masterclass beschikt u over meer kennis om vacature-informatie te beoordelen, te verzamelen en te gebruiken. U wordt gewaarschuwd voor valkuilen, u gaat nieuwe ideeën opdoen en u krijgt zoveel mogelijk antwoord op uw vragen over het onderwerp.

We noemen het ‘masterclass’, omdat het gaat om de meest recente kennis op wetenschappelijk niveau. Enkele stellingen die aan de orde komen:

  • Het aantal vacatures wordt sterk onderschat: er zijn jaarlijks 2 miljoen vacatures in Nederland (niet 1 miljoen).
  • Vacatures moeten net als banen worden gedefinieerd in termen van arbeidscontracten, waarmee er ook een verbinding kan worden gelegd met het concept werkgelegenheid.
  • De beste manier om vacatures te meten is door registratie binnen arbeidsorganisaties. Dit biedt direct aanknopingspunten voor arbeidsorganisaties om hun werving effectiever en efficiënter in te richten.
  • Registers van online vacatures lenen zich niet voor tijdreeksanalyses.

De masterclass wordt verzorgd door dr. Peter Donker van Heel, die in 2015 is gepromoveerd op dit onderwerp. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot twaalf. De plaats van handeling is Vestwal 2 te Leiden, waar De Beleidsonderzoekers zijn gevestigd.

Het programma is als volgt:

12 uur: inloop met lunch (graag even aangeven of daar behoefte aan is)
13 uur: het concept vacature, operationalisering, meten van vacatures, bronnen in Nederland en Europa, analyse van vacatures, gebruik van vacature-informatie: effectiviteit van vacaturebehandeling door intermediairs (case), benodigd vervolgonderzoek en w.v.t.t.k.
17 uur: napraten.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen.

Peter Donker van Heel

E: peter@beleidsonderzoekers.nl
T: 06 26 50 86 20
LI: Peter