Banenafspraak bij overheid en onderwijs
Schipholweg 103 (gebouw Crown Business Center)
2316 XC Leiden
Banenafspraak bij overheid en onderwijs
WAT?
Per 1 mei 2015 is de Wet banenafspraak in werking getreden. Met de Wet banenafspraak geven gemeenten, UWV en werkgevers uitvoering aan de afspraak uit het Sociaal Akkoord om uiterlijk eind 2025 125.000 extra banen te realiseren voor mensen uit de doelgroep ‘Banenafspraak’. De opgave voor de marktwerkgevers bedraagt 100.000 extra banen, voor de overheidswerkgevers 25.000 extra banen (tot 1-1-2024).
In de afgelopen jaren hebben werkgevers uit de overheids- en onderwijssectoren de afgesproken aantallen niet behaald. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen om een inhaalslag voor de banenafspraak in gang te zetten. Een van de maatregelen is het Bestuursakkoord van 11 april 2019 dat is ondertekend door alle overheids- en onderwijssectoren. Met dit akkoord wilden de overheidswerkgevers een krachtige impuls geven om de banenafspraak te realiseren. Het middel om dit te bereiken zijn sectorale werkagenda’s waarin zij de inspanningen en beoogde resultaten vastleggen.
Het ministerie van SZW wil meer zicht op de implementatie van deze werkagenda’s en de inspanningen van overheidssectoren en -werkgevers die hieruit voortkomen. Ook moet daarmee zicht ontstaan op goede voorbeelden die gedeeld kunnen worden zodat andere sectoren en organisaties hiervan kunnen leren. Daarnaast bestaat behoefte aan een kwantitatief onderzoek naar het aantal banen dat overheidswerkgevers hebben gerealiseerd via inkoop van diensten en via hun SROI inspanningen.
ONZE ROL?
De Beleidsonderzoekers voeren kwalitatief en kwantitatief onderzoek uit. We interviewen betrokkenen op sectorniveau over de sectorale werkagenda’s. Ook interviewen we binnen de overheids- en onderwijssectoren diverse organisaties die werk hebben gemaakt van de banenafspraak. Ten slotte vinden interviews plaats met intermediaire organisaties die overheids- en onderwijssectoren ondersteunen bij het realiseren van de aantallen. Het kwantitatieve onderzoek bestaat uit een online enquête onder een steekproef van marktwerkgevers waar één of meer personen uit de doelgroep banenafspraak werkzaam zijn (geweest). We vragen marktwerkgevers of ze werken voor overheids- en onderwijsorganisaties en of ze te maken krijgen met social return on investment. Ook vragen we of de opdrachten voor de overheid hebben geresulteerd in werkgelegenheid voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. In januari 2023 is het rapport gepubliceerd.
VOOR WIE?
Het ministerie van SZW gebruikt het onderzoek om de Tweede Kamer te informeren over de implementatie van de banenafspraak bij overheidswerkgevers. Daarnaast kunnen overheids- en onderwijssectoren de goede voorbeelden en resultaten uit het onderzoek gebruiken om een (extra) impuls te geven aan de realisatie van de banenafspraak binnen hun sector.