Nieuws
Op deze pagina kunt de laatste nieuwsberichten en achtergrondverhalen lezen. Heeft u vragen over een bericht? Neem dan contact met ons op.
Zelfregulering werkt niet vanzelf
Zelfregulering houdt in dat maatschappelijke partijen zelf verantwoordelijkheid nemen voor het concretiseren, aanvullen, uitvoeren en/of handhaven van Arboregelgeving. Het onderzoek naar dit onderwerp is inmiddels openbaar. Zelfregulering werkt niet vanzelf en vereist continu onderhoud en aandacht van alle betrokken partijen om effectief te blijven.
Vervolg voor het Sociaal Innovatiefonds?
Staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie overweegt een mogelijk vervolg van de pilot Sociaal Innovatiefonds en gebruikt onderzoek als input voor zijn uiteindelijke besluit, zo schrijft hij in de Kamerbrief resultaten Banenafspraak 2023.
Nadenken over je pensioen
Wat vinden mensen van hun huidige pensioen? En wat denken mensen over hun toekomstig pensioen? Denk je hier meer over na wanneer je net gestart bent met een onderneming of pas als de pensioenleeftijd dichterbij komt. In gesprekken met mensen hebben we hier een beeld van gekregen.
Vertrouwen en niet-gebruik
In het najaar van 2023 hebben wij onderzoek gedaan naar de relatie tussen vertrouwen en niet-gebruik van inkomensondersteunende maatregelen. Voor het onderzoek is met 35 burgers gesproken over deze onderwerpen. Ook bevat dit onderzoek een kwantitatieve analyse, waarin we hebben onderzocht of de kenmerken van burgers met een laag vertrouwen in de Tweede Kamer hetzelfde zijn als de kenmerken van burgers die geen inkomensondersteuning ontvangen, maar daar wel recht op hebben.
Verbeteringen arbeidsmarktinfrastructuur
Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt wordt in 35 arbeidsmarktregio's zo goed mogelijk bij elkaar gebracht. Dit gebeurt op diverse manieren. Het kabinet wil hier meer eenheid in aanbrengen en stuurde op 29 april 2024 de nieuwe visie op deze regionale en landelijke samenwerking naar de Tweede Kamer.
Doorstroompunten en arbeidsmarktregio’s
In 2023 is het wetsvoorstel ‘ Van school naar duurzaam werk’ gepubliceerd. Dit wetsvoorstel vraagt de doorstroom van voortijdig schoolverlaters naar werk een plek te geven in de regionale programma’s die Doorstroompunten opstellen. De rol van partijen die in de regio samenwerken wordt in de toekomst groter, maar één van de knelpunten bij de samenwerking is nog niet opgelost. Dit betreft de indeling van de regio’s.
Welke ervaringen hebben mensen met het gebruik van voorzieningen bij meerdere loketten?
Overheidsloketten zijn te zien als ingang voor de burger bij de overheid en als toegangsplek voor allerlei zaken die burgers nodig kunnen hebben. Met name mensen die meerdere voorzieningen tegelijkertijd gebruiken (ook wel: multigebruikers), kunnen bij loketten op complexiteit stuiten. De Beleidsonderzoekers deden samen met Significant APE onderzoek naar multigebruikers en diens ervaringen met voorzieningenloketten.
Stagiair(e) gezocht
Ben jij een ambitieuze student met affiniteit voor sociaal-economische vraagstukken? Ben je benieuwd naar het werken bij een onderzoeksbureau en vind je het leuk om met ervaren collega’s aan maatschappelijk relevante vraagstukken te werken? Wil je beoordelen of een carrière als beleidsonderzoeker bij je past? Dan is stage lopen bij De Beleidsonderzoekers echt iets voor jou!
Waarom gebruiken rechthebbende werkgevers het LKV niet?
Werkgevers die mensen uit specifieke doelgroepen in dienst nemen, kunnen recht hebben op loonkostenvoordelen (LKV). Uit een eerdere evaluatie van de loonkostenvoordelen bleek een hoog niet-gebruik van circa 80 procent. Dit vormde aanleiding voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om in kaart te brengen wat redenen voor niet-gebruik zijn en wat de kenmerken zijn van deze werkgevers.
Waar knelt de WW
Op 16 november 2023 stuurde demissionair-Minister Van Gennip het onderzoeksrapport ‘Waar knelt de WW?’ naar de Tweede Kamer. Het rapport biedt volgens de Minister een goed overzicht van de verschillende knelpunten die WW-gerechtigden, werkgevers en de uitvoering in de praktijk ervaren. De rapportage wordt gebruikt om verder te werken aan de vereenvoudiging van de WW.
Verklaringen voor tekorten en overschotten
Gemeenten ontvangen van het Rijk een gebundelde uitkering om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Het bedrag dat de grotere gemeenten ontvangen is gebaseerd op de resultaten van een objectief verdeelmodel. Sommige gemeenten hebben meerjarig te maken met een forse tekort of een fors overschot op de gebundelde uitkering. Hoe komt dat? Bureaus AEF en De Beleidsonderzoekers deden er onderzoek naar.
Evaluatie van het Programma preventie beroepsziekten
Het Programma preventie beroepsziekten (looptijd 2018 t/m 2022) had als ambitie beroepsziekten in Nederland vaker te voorkomen. Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die ontstaat door het werk of de omstandigheden op het werk. Het ministerie van SZW heeft het programma na afronding laten evalueren op doelmatigheid en doeltreffendheid. Ook werden ‘lessons learned’ gevraagd.
Ex-ante onderzoek arbeidsmarktbeleid
In het voorjaar van 2023 hebben wij tweemaal een ex-ante onderzoek uitgevoerd voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze onderzoeken gaven het ministerie inzicht in de gedachten en ideeën van burgers op voorgenomen arbeidsmarktbeleid.
Aanknopingspunten voor de arbeidsmarktinfrastructuur in Holland Rijnland
De arbeidsmarktregio Holland Rijnland wil de arbeidsmarktinfrastructuur doorontwikkelen. De Beleidsonderzoekers verkenden de opgaven voor de regionale arbeidsmarktinfrastructuur. Het rapport is vandaag openbaar geworden.
Uitwerking pilot no-riskpolis voor langdurig bijstandsgerechtigden
In de Tweede Kamer hebben enkele partijen gepleit voor het uitwerken van een pilot waarin het instrument de no-riskpolis kan worden ingezet voor langdurig bijstandsgerechtigden. Het opzetten van zo een pilot vraagt veel uitwerking en overleg met gemeenten en UWV. In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maken De Beleidsonderzoekers een concrete uitwerking van hoe het experiment eruit moet komen te zien. Op basis van deze uitwerking kan SZW in samenspraak met UWV en gemeenten een besluit nemen over of zij de pilot ook daadwerkelijk zullen gaan uitvoeren.
Welke financiële knelpunten zijn er bij de overgang van dagbesteding naar werk, en hoe los je die op?
Momenteel werken er veel mensen op een (arbeidsmatige) dagbestedingsplek die eigenlijk klaar zijn voor de stap naar werk, of die naar verwachting in de nabije toekomst hun dagbestedingsplek gaan ontgroeien. Maar die stap naar betaald werk is minder makkelijk te zetten dan je zou denken. Er spelen allerlei belemmeringen, waaronder financiële belemmeringen, om de stap te zetten. De Beleidsonderzoekers deden samen met Berenschot onderzoek naar deze financiële belemmeringen en welke oplossingsmogelijkheden er zijn.
Welke integrale ondersteuning is er voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt?
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak meerdere problemen. Een vorm van integrale ondersteuning – ondersteuning die tegelijkertijd gericht is op alle problemen die iemand ervaart, is dan cruciaal. De Beleidsonderzoekers onderzochten samen met DSP-groep welke vormen van integrale ondersteuning worden aangeboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wat er voor nodig is om deze ondersteuning te verbeteren.
Onderzoek naar (werk)voorzieningen
Heeft u een hulpmiddel, voorziening of jobcoach nodig om uw werk goed te doen? Dat zijn bijvoorbeeld: aangepast vervoer, communicatiehulpmiddelen, aangepaste stoelen of tafels. En gebruikt u naast die hulpmiddelen voor uw werk ook hulpmiddelen thuis of om een opleiding te volgen? Dan luisteren wij graag naar uw verhaal!