Evaluatie herziening WAV
Nog niet openbaar
Evaluatie herziening WAV
WAT?
De Wet arbeid vreemdelingen (Wav) stamt uit 1995 en kadert het toelatingsbeleid van arbeidsmigranten tot Nederland in. In 2022 is de meest recente wijziging aan de Wav aangebracht.
Daarin formuleerden de coalitiepartners de wens om voor Nederland gunstige arbeidsmigratie te faciliteren en uitbuiting te bestrijden. Vanuit het perspectief dat arbeidsmigratie bijdraagt aan de werking van de kenniseconomie stelden de coalitiepartners voor om tewerkstellingsvergunningen voor maximaal drie jaar te willen verlenen. Bij de uitwerking van de wetswijziging is in de lagere regelgeving, de nieuwe BuWAV 2022, vastgelegd dat er voor de groep arbeidsmigranten die een volledige arbeidsmarkttoets ondergaat een maximum geldigheid van de tewerkstellingsvergunning (twv) van twee jaar geldt. De wijzigingen moesten bijdragen aan flexibele en toekomstbestendige regelgeving en aan een versterking van de positie van werknemers.
ONZE ROL?
Drie jaar na inwerkingtreding van deze wijzigingen worden deze geëvalueerd. Opdrachtgever voor de evaluatie van de herziening is het ministerie van SZW. De Beleidsonderzoekers evalueren of de herziening heeft bijgedragen aan de beoogde doelstellingen. We doen dat door middel van een documentanalyse en interviews met uitvoerders, sociale partners en werkgevers.
VOOR WIE?
Het ministerie van SZW wil door middel van de evaluatie de Tweede Kamer informeren over de gevolgen en effecten van de herziening van de Wav in 2022. Specifiek moet de evaluatie ingaan op eventuele negatieve (neven)effecten. Het evaluatierapport wordt verwacht in het voorjaar van 2025.
Looptijd
oktober 2024 – februari 2025
Publicatie
Nog niet openbaar