Werking van het verbod op het nevenwerkzaamhedenbeding
Nog niet openbaar
Werking van het verbod op het nevenwerkzaamhedenbeding
WAT?
In 2019 is de EU richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie aangenomen door het Europees Parlement. Daardoor mag een werkgever een werknemer sinds 1 augustus 2022 in beginsel niet verbieden om buiten het tussen hen bestaande dienstverband voor een ander te gaan werken. Dit kan alleen als werkgever daarvoor een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ heeft.
De zorg bestaat dat werknemers zich door deze laatste toevoeging toch belemmerd kunnen voelen om naast de arbeidsovereenkomst ook andere activiteiten te ondernemen. De minister zegde tijdens de wetsbehandeling toe te monitoren of werknemers zich belemmerd voelen, hoe werkgevers met nevenwerkzaamheden omgaan en na ongeveer 2 jaar de Kamer daarover te informeren. Het ministerie van SZW laat dit onderzoek nu uitvoeren.
ONZE ROL?
Het ministerie van SZW wil een onafhankelijk beeld van de werking van het verbod op het nevenwerkzaamhedenbeding. De Beleidsonderzoekers brengen die werking in kaart door middel van een inventariserend onderzoek. Het onderzoek bestaat uit het doorlezen van cao’s op een nevenwerkzaamhedenbeding, focusgroepen met werkgevers en werknemers, en een rechtspraakanalyse (welke uitspraken zijn er gedaan op basis van nevenwerkzaamhedenbedingen). Willemijn Roozendaal, hoogleraar Sociaal Recht aan de VU, voert de rechtspraakanalyse uit.
VOOR WIE?
Het doel van het rapport is het ministerie van SZW en de Tweede Kamer een helder beeld te kunnen geven van de werking van het verbod op het nevenwerkzaamhedenbeding in de praktijk. Het rapport wordt in het voorjaar van 2025 verwacht.
Looptijd
oktober 2024 – februari 2025
Publicatie
Nog niet openbaar